Design

Dette er en refleksion på første del af kapitlet ”Design” fra side 21 til 35 i Mette Jørgensen Håndværk og Design i fællesskab fra forlaget Meloni.

Ifølge kapitlet kan man se design på to forskelige måder. Design kan betyde designeprocessen, hvor du laver fremgangsmåden, skitsere, afprøver produktet, giver form til idéen og gentænker produktet og spørger hvad kunne være beder og starte i gen på designeprocessen. Den anden måde at tænke design er at tænke på den færdige produks æstetik, funktion og kommunikation. Denne sidste måde at tænke design på er den måde der er formuleret i Fælles Mål for håndværk og design.

Den første fortolkning af design, hvor det betyder designeproces kan jeg rigtig godt lide og jeg gør det ofte når jeg opfinder mønstrer når jeg syr eller hækler, som kan ses i mine projektorer Forklæde og Penalhus. Det er først når vi kommer til den anden del at jeg bliver mere usikker og nervøs. Æstetik er så subjektivt og jeg laver naturligvis ting jeg godt selv kan lide, men der er uden tvivl folk der ikke vil bryde sig om det, på samme måde som når jeg ser engelsk bolig programmer, hvor de ofte vælger at købe en meget tung og polstret sofa, der virkelige ser grim ud. En af mine bekymringer ved denne æstetiske side af faget er hvordan lærer man eleverne design uden at tvinge ”den gode smag” ned over dem og skal jeg vide hvad ”den gode smag” er?

Designmodeller

I kapitlet har de 3 forskellige designmodeller:

  • Designmodel 1 fra FFM og bliver brugt i Gyldendals forløb: idéudvikling, idéafprøvning, produktrealisering og evaluering.
  • Designmodel 2 fra INDEX er Forbered, Forstå, Formgiv og Færdiggør og har 4 underpunkter under hver fase.
  • Designmodel 3 Fælles design Førforløb (planlægning af forløbet med eleverne), kickstrat (evt. en materialeundersøgelse, en ny teknik, eller konkret problemløsning), udførelse (idéindsamling, afprøvninger, læring og lærerrolle) og evaluering (Fælles- og individuelle læringsmål)

Personligt kan jeg bedst lide design model 1 på grunde af dens enkelhed, og fordi jeg håber at bruge Gyldendals portal.

Designmuseum Danmark

I kapitlet referer de til Designmuseum Danmark og deres interview med designer. Jeg satser på at se deres Youtube-videoer for at få inspiration og forståelse for design delen af håndværk og design.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *