Hængekøje

Opgave

Opgavebeskrivelsen lød:

“I skal fremstille et børnemøbel der opfordre til leg.

Formål; Gennem designprocessen at udvikle et børnemøbel, hvor samlinger og konstruktioner i træ er anvendt som teknik på en sådan måde at valget af løsninger er taget på en kvalificeret måde. “

Vi fik ca. en måned til at fremstille vores børnemøbel og 3 undervisningsgange med hjælp fra Lars, vores mesterlære. For at få den bedste process skulle vi arbejde i grupper. I min gruppe arbejdet jeg sammen med Sophie og Lea.

Idegenerering

Materielle kultur:

For at få en bedre forståelse for hvad et børnemøbel er og hvilke materielle kultur der ligger bag sådan et møbel valgte vi at se eller gense afsnit 4 af Danmarks næste klassiker, hvor deltagerne skal lave et børnemøbel. I den korte introduktion til børnemøblet fortæller de at børnemøbler traditionelt set har været små ud gaver af voksenmøbler. Det var først i 1940’erne, da Børge Mogensen fik børn han begynde at sætte fokus på at designe møbler til børn på børnenes præmis, ligesom Hans Vener.

For at designe et godt børnemøbel skal man også tænke på sikkerhed. Det er vigtigt at, hvis du designer et møbel til en baby at der ikke er skarpe kanter der kan give alvorlige skader eller prikke i øjnene, men det er også vigtigt at der ikke er for bløde puder som babyen kan blive kvalt i. Derudover er der jo også en masse giftige kemikalier der ikke er godt for nogle, men isærlig grad børn der er i gang med at udvikle sig.

Brainstorm og krydsmetode:

For at generere ideer til det børnemøbel vi skulle lave, valgte min gruppe og jeg at tage 5 min til at lave vores egen idegenerering og derefter dele ideer. Jeg valgte at prøve krydsmetoden med Barn på den ene side og Leg på den anden. Mine tanker kan ses på billedet nedenunder. Sophie og Lea valgte at bruge en traditionel brainstorm. Da vi
delte vores ideer valgt jeg at tegne mine tanker, da det giver mere mening for mig.

Jeg var ret ide løs og havde svært ved opgaven. Jeg tror det var svært, fordi det virket kunstigt i min process. Jeg plejer at begynde på et projekt fordi der er et behov eller problem jeg skal finde en løsning på og ikke fordi sådan lyder opgaven. En anden hæmsko i min idegenerering var at jeg har arbejdet meget lidt i træ og derfor stoppet jeg mig selv i at tænke stort og kompliceret.

Sophie så på en af skamlerne med flettet sæde i Håndværk og Design lokalet på Campus Carlsberg og fik en ide med at lave en hængekøje. Hun gik staks i gang med at lave en muckup med brug af flet på selve køjen. Da jeg så at hun ikke rigtig havde en rigtig teknik gik jeg i gang med at lave en ligende model, men med en mere overvejet teknik jeg adapteret fra broderi. Efter meget overvejelse foreslog jeg Sophie at vi arbejdet sammen om at lave hængekøjen, og dernæst gik vi i gang med at snakke om mere konkret design.

Muckups:

Det første design vi kom op med var to A-bukke med længer i mellem (som set på billederne nedenunder). Vi havde også nogle forskellige metoder til hængekøjerne som også kan ses nedenunder.

Efter at havde lavet noget mere research fandt vi en vejledning til trapez-stativet. Vi valgte den metode, da den havde et laver tyngdepunkt og ville være letter at transporterer.

Afprøvning og research

Da vi havde bestemt at vi gerne vil arbejde med trapez-stativet, valgte vi at følge vejledningen, der havde målende til en voksen hængekøje. For at lave et børnemøbel valgte vi at lave den i 3/5 dele størrelse. For at tjekke at det var en rigtig størrelse valgte vi at tegne den op i 1:1, på et af de store whiteboard på Campus Carlsberg.

For at finde den rigtig køje afprøvede vi forskelige flette teknikker. Vi afprøvet både ottetalsknob og råbåndsknob til køjen. Det vi fandt ud af var at ved at bruge flet ville det være meget svært at regne ud, hvor meget køjen ville give sig. Derfor valget vi at sy køje i stedet for. Vi havde også nogle praktiske overvejelser med at, hvis man fletter er der en større sandsynlighed for at barnet for en arm eller et ben i klemme og kan komme til skade.

Materiale køb:

For at købe træet til stativet tog Sophie og jeg i bauhaus. Jeg havde fundet noget egnet træ på deres hjemmeside, men da vi kom ud i trælasten blev vi begge meget overvældet, og valgte at købe noget fyr der var 2000mm X 95mm X 24mm og høvlet så det ville være let at arbejde med.

I bauhaus købte vi også 2 karabinhager der er elektrogalvaniseret, som egner sig godt til vind og vejr.

Vi havde mange problemer med at finde noget stof der ville kunne holde til vægten, af et lidt stort barn der svinger i køjen. Heldigvis havde Sophie en ven der syger tasker og bælter, der havde noget stof, der minder om denim, til overs som vi måtte få.

Resten af materialerne fandt vi i gemmerne der hjemme.

Fremstilling

Materialer:

 • Fyr brædder ca. 12 m, ca. 25mm i D, 70mm – 100mm B og min 1 brat i 2000mm L.
 • Rundstok 50mm diameter og 120mm L.
 • 4 x bolt, møtrik og underlagsskive 12 mm
 • 2 x Øjeskruer
 • 2 x Karabinhager
 • Reb ca 6m (6 m færdigt reb. Hvis du fletter rebet som vi gjorde skal der bruges mere. Der går ca. 20 cm mere per til fletningen. Vi brugte omkring 21,6 m reb)
 • Stærkt stof
 • Stærkt sytråd
 • Trælim

Værktøj

 • Tommestok
 • Blyant
 • Sav (nogle steder kan en båndsav bruges)
 • Stemmejern
 • Vinkel lineal
 • Boremaskine (nogle steder kan søjleboremaskine være en fordel)
 • Skydelære
 • Vinkelmåler
 • Sandpapir P80, P150 og P320
 • Symaskine

Stativ

Opmåling og savning

Først sav vi alle længderne ud i de rigtige længder. Vi sav alle vinklerne med det samme og i hånden, da vinkelsaven ikke fungeret. Hvis brædderne ca. er 25mm i D, og 70mm – 100mm B. skal lægterne følge vejledningen neden under.

 • 1 x A L 2000mm
 • 4 x B L 950mm ( Vinkel på 60 grade i hjørnet på den ene ende så det modsatte hjørne bliver 120 grader)
 • 2 x C L 845mm ( Vinkel på 60 grade i hjørnet på den ene ende så det modsatte hjørne bliver 120 grader)
 • 2 x Ø L 800mm
Dette var vores første plantegning og vi lavet løbende om på nogle af målende, derfor skal du følge anvisningerne ovenfor.

Sammensæt B og C til stolperne

Da alle lægterne og vinklerne var savet ud limet vi et B og to C’er sammen som en sandwich (B,C,B) med vinklerne i samme vinkel. Dette var ret svært da vi ikke havde nok hænder og limen tørret hurtigt så stolperne blev ret ujævne. Imens stolperne tørret gik vi i gang med at sammensætte A og Ø.

Sophie og jeg var lidt triste over at stolperne ikke var blevet så pæne som vi gerne vil have det og derfor tog Lars vores stolper og gjorde dem pæne på rundsaven og afretterhøvlen. Derefter tog vi dem på den elektriske høvl og så var de meget smukke. Jeg var virkelig overrasket over hvad der kunne redes. For at få den sidste finish håndslip vi hjørnerne. Da stolperne var færdige forboret vi et hul i 5 cm fra toppen af stolperne i midten og skruet øjeskruerne i.

Sammensæt A og Ø til bunden

For at sammensætte A og Ø sammen bruges en bladsamling. Marke tykkelsen af Ø 26 cm fra hver ende på A. Dernæst makkeres halvdelen af brænden på brættet, så det danner en firkant. Lave samme markering på Ø, 40 cm inde på midten, så hullet bliver lige i midten.
Når det hele er markeret saves siderne og bunden stemmes ud på både A og Ø. Når du har begge fordybninger kan du rette samlingen med et stemme jern til A og Ø passer ned i hinanden.

Desværre flækket træet, da bunden blev stemt ud, men det fixet vi med noget trælim og en klemme. Efterfølgende kunne man næsten ikke se den lille fejl.

Vi valgte at lave en lille detalje på A og Ø’erne ved at save et hjørne af. Dette er kun for designet skyld og kan undlades. Det er vigtigt at huske når du laver noget i den her stil at tænke over hvilken side er op på træet så du ikke saver hjørnerne af i den forkerte retning.

Når A og Ø’erne passer sammen og evt. detalje arbejde er lavet, limes de sammen og sikkers med skruetvinger til det er tørt.

Sammensæt bunden og stolperne

For at sætte stolperne og bunden sammen, satte vi stolperne ned over bunden på yder siden af Ø’erne. Vi satte stolperne fast med skruetvinger og resttræ på hver side. Dernæst skuet vi to huller på igennem hver stolpe og satte boltene fast.

Træbeskyttelse

Da hængekøjen er et møbel der skal stå i haven gav Sophie bunden og stolperne noget GORI Træterrasse specialolie træbeskyttelse i fyr farve.

Køje

Sav og lav huller i rundstokken

For at lave de pinde der skal side i enderne af vores køje valgte vi at save to stykke på 60 cm ud af en rundstok på 5 cm i diameter. Dernæst brugte vi tallerkensliberen til at få nogle flotte bløde ender. For at få vores reb igennem, brugte vi søjleboremaskinen med et 14mm bord til at lave et hul i hver ende af de to rundstokken, 5 cm fra hver ende. Det er meget vigtigt at hullet er i ens vinkel så rebet ikke bliver twistet når køjen samles. Da der var nogle splinter ved hullerne sleb jeg den så det så pænere ud og så barnet (brugeren) ikke vil få splinter.

Klip stoffet

Vi valgte at vi gerne ville hade både rundstokkeren og rebet syet inde i stoffet, men kunne se samlingerne så vi valgte mønsteret nede under, som giver en køje på 160 cm L og 51 cm i bredde med noget dybte i.

Efter formen var regnet ud tegnet vi det op på vores stof med et stofkridt og klippet stoffet ud.

Fælt rebet
Jeg havde noget reb liggende i kælderen som vi valgte at bruge. Ét reb kunne holde til min kropsvægt, så det ville havde været fint at bruge en til hver side for et barn, men vi valgte at flette rebet for designet skynd (og den ekstra sikkerhed).

Syg køje

Da stoffet var klippet, “overlockede” vi enderne og de tydelige åbninger. Vi valgte kun at “overlocke” enderne, da det var meget hård for min symaskine, på grund af stoffet tykkelse. Dernæst syet vi ende flapperne ind, hvor rundstokkene skulle være. Da løbegangen til rundstokken var syet lagde vi den ind og førte de to reb igennem. Efter det lagde vi rebenden ind i siderne og syede dem inde i løbegangede. For at give køjen lidt dybte lagde vi ikke hele ombukket ind med lod der være 2 cm på hver side. Til sidst lagde vi den modsatte rundstok ind og førte rebende igennem.

Sæt køjen sammen

For at fæstne køjen fast gjorde vi alle rebende i et ottetalsknob med en karabinhage i hver enden. Når køjen har fået karabinhager på klikkes der på stativet og er færdigt.


Evaluering

Det færdige produkt.

Da vi prøvet hængekøjen begynde den ene ende af A at flække, så køjen kunne ikke holde til min vægt. Med Lars hjælp har vi valgt at prøve at forstærke det punkt ved at lave en kile imellem stolperne og Ø og bag ved stolperne på A. Vi vil gerne fæste det fast med dyvler igennem hele A og trælim. Hvis man skulle lave dette produkt igen ville man også kunne fixe dette problem ved at lave konstruktionen i noget hårdere træ ind fyr.

Efter at havde lavet projetet vil jeg anbefale at save lægterne med 90 grader vinkel først og dernæst vinklen på C og vente med vinklerne på B når du har broret det fast. Sophie og jeg savet alle vinklerne ud med det samme med det skabte nogle ikke så lige kanter. Hvis vi skulle lave denne hængekøje igen ville vi kun lave en vinkel på C og efter B’erne og C var boltet godt sammen ville vi sætte den på A og se hvor træet flugtet med bunden af A. Dernæst ville vi save det over skyde væk og dermed ville vi få et bedre look.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *