Sømbillede

For at lave et sømbillede skal du bruge:

  • Fladt træ (ca. 2-3 dybte)
  • Sav
  • Sandpapir (80)
  • Små søm (ca. 2 cm lange)
  • Tommestok
  • Blyant

Design af motiv

Når du skal vælge et mønster til at lave et sømbillede er der frit valg på alle hylder. Det kan dog være svært  at lave at motiv der har mange detaljer og små runderinger som kan ses på mit eksempel.

Jeg vil gerne lave et rensdyr til mit julepynt så derfor googlet jeg “rensdyr silhuet”. Det billede jeg valgte er i virkeligheden en lyskæde til haven, men mønstret er meget nemt at se så jeg valget at skrive det ud så det kunne være på mit stykke træ. Man kan også sagtens selv tegne en tegning som mønster, hvis du ikke kan finde det du ønsker på nettet.

Udsavning af træet.

Da jeg havde fundet motiv og skrevet det ud i en strøelse jeg syndes var passende, målte jeg strøelsen ud og overførte jeg den til træet med ved hjælp af en tommestok og en blyant. I mit tilfælde var målende 14cm x 15cm.

Da jeg havde optegnet firkanten på træet savet jeg først den korteste side og derefter savet jeg det lille stykke fra.

Slibe kanterne

Da træstykket var den rigtig strøelse til mit motiv, valgte jeg at slibe kanterne af træstykket så det havde nogle pæne bløde kanter og så den ikke giver spilnet når man sætter den op til jul.

Sømme mønstret

Når kanterne er lækker og bløde er det tid til at begynde et sømme. For at fastholde mønstret satte jeg det fast med malertape i hjørnerne før jeg begynde at sømme. Derefter satte jeg søm hele vejen langs mønstret. Dette mønster har en masse detaljer og derfor er der ikke altid lige langt mellem sømmende da sømmende skal være i alle kanter af mønstret for at du kan lave det rigtige motiv med snor. Jeg havde desværre ikke nok af samme søm, men det var fint at opbruge resten af mine søm.

Fjern papiret

Når alle sømmende er i skal papiret fjernes. Jeg rev det meste af med mine hænder, men der var et par søm hvor papiret sad fat fordi det var sømmet fast og der brugte jeg en pincet til  at fjerne de små rester.

Tilføj snor

Når at papiret er af skal snoren tilføjes. Man kan vælge to strategier til at tilføje snoren, det systematiseret- og den rodet strategi. Jeg valgte at bruge den rodet strategi til miden, da der mange detaljer på mit motiv men den systematiseret strategi kan være rigtig flot, isært på enkle motiver.

Det jeg gjorde var først at bruge en systematiseret strategi, hvor jeg kun kørte rundt med snoren i kanten af mønstret. den første runde rund i kanten viklet jeg snoren med uret. Den anden runde runde i kanten var mod uret hele vejen rund hvilket gjorde at der var et mellemrum mellem de to snore. På den anden og tredje runde zik zakket jeg imellem med og mod uret så mellemrummet blev fyldt ud.

Dernæst tog jeg den røde snor go viklet den rundt ved hjælp af den rodet strategi.

Systematiseret strategi: For at lave den systematiseret strategi starter du ved et søm og binder snoren fast omkring sømmet. Dernæst fører du snorer over til alle de andre søm før du flytte over til næste søm og gør det samme fra det søm og gør det samme hele vejen rundet så der går to snorer i alle de mulige retninger. Man kan også vælge at zik zakke snoren først den ene vej og dernæst den anden vej. Denne metode virker bedst hvis du har et motiv med lige kanter og lige langt mellem sømmene hele vejen rundet.  Den systematiseret strategi afsluttes selvfølgelig også med en knude omkring et søm.

Rodet strategi: Den rodet strategi er meget nem. Når du har bundet snoren fast føres snoren hulter til bultert fra søm til søm uden at der er et mønster. Når du bruger den rodet strategi er det vigtigt at du prøver at fordele det så det bliver ligeligt fordelt. Og naturligvis bliver den rodet strategi afsluttet med en knude omkring et søm.

Her er der nogle eksempler på vikle strategier, som vider de forskellige udtryk. Disse eksempler er lavet på en opslagstavle med knappenåle. Dette er en nem måde at se ens motiv inden man begynder at lave det rigtige sømbillede.

Færdigt produkt

Så er mit sømbillede klar til at dekorer til jul.

Næste gang jeg laver et sømbillede vil jeg starte med miden af motivet og makkere kanten op tilsidst, så kanten er tydelig. Jeg vil nok også vælge at mere enkelt motiv og bruge den systematiseret strategi til miden af motivet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *