Smykke

Opgave

Opgavebeskrivelsen lød:

“Du skal fremstille et smykke til et sted på kroppen. Du skal anvende kobber, plexiglas og/eller evt andre materialer. Du skal eksperimentere med udtryk, form, skala, kontur, positiv/negativ form, overlap, m.m. Du skal udarbejde en problemstilling for dit arbejde og tilrettelægge eksperimenter. “

Smykket skal tilegnes til en persona der skal være en kendt person. Derudover skal der bruges en problemformulering der udforder et samfundsproblem.

Idegenerering

Jeg startede med min idegenerering i slutning af en undervisningsgang, hvor min hjerne ikke fungeret optimalt. På den undervisningsgang tænkte jeg at jeg ville lave et rygsmykke til en “Joe and the juice”- fyr. Som ses på billede skulle ved hænget sammensættes af 3 trekanter og hænge med snorer der gik rundt om armene så ved hænget blev hold på plads af 4 snorer i ryggens inderkurve.

Da jeg kom hjem fra undervisningen opdaget jeg at jeg overhoved ikke havde lyst til at lave dette smykke, da jeg ikke vil få brug for det og det opfylde ikke opgavebeskrivelsen. Derfor valgte jeg at starte forfra på min idegenerering med udgangspunkt i noget jeg evt. jeg slev ville gå med. Derfor startede jeg med at finde ud af min persona som opgavebeskrivelsen sagde. Neden under kan du se min persona , formål, opgave formulering, problemet i opgave formulering og materiale overvejelser.

 • Persona: Ghita Nørby: skuespiller og ordblinde forbillede. I hindes fritid går hun gerne i haven og laver have arbejde. Da hun var barn kunne kun godt lide at hinke og til morgen mad fik hun havregryn med bær. Hvis hun var med i en tegneserie ville det vare V for Vendetta.
 • Formål: At vise hindes ordblindhed på en elegant og ikke åbenlyst måde.
 • Opgave formulering: Hvordan kan man lave et smykke der symboliser ordblindhed uden at bruge bogstaver?
 • Problem: Problemet ved opgaveformuleringen er at ordblindhed oftest bliver visualiseret ved bogstaver. Det er en meget åbenlys og direkte tolkning af ordblindhed, men ikke den eneste måde at visualiser det på. Man vil gerne have en mulighed for at vise noget om sig selv på en elegant måde, hvor folk ikke læser i ens kavalergang. 
 • Materialer: Ghita Nørby går mest i guld, men kan også godt lide at have meget farveri tøj på.

Da jeg havde fået det på plads valgte jeg at lave designe nogle forskellig smykker. Neden under er der 3 designes jeg overvejet.

Design 1: Bog

For at fremhæve ordblindheden vil det være en ide at bruge et traditionel billede af en bog, men vende den på hoved så det ikke er lige så åbenlyst. Det kunne være en broche eller halskæde. Jeg vil have svært ved at lave stregerne så det vil kun være omsnittet af. Hvis jeg er meget modig vil jeg evt. kunne bøje siden lidt.

Design 2: B og D

Jeg ved godt at min opgaveformulering siger at jeg ikke må bruge bogstaver, men min hjerne ville udforske denne ide, så i stedet for at sige at jeg ikke skulle arbejde med det lod jeg min hjerne gør det den ville får at få tankerne ud så jeg kunne komme tilbage til opgaven. Man vil kunne kombinere bogstaver der lyder ens som ordblind ofte blander sammen lige som P, D og B eller K og G. Det kunne også være stumme bogstaver G, H og D. Tegningen neden under er sammen sat af et lille d og et lille b meningen er at det er lukningen på en kæde.

Design 3: Den røde bølgestreg

Alle ordblinde kender det alt for godt, den røde bølgestreg der minder en om ens handikap. Jeg ville lave denne ide som en halskæde i plexiglas og i en længde der går ca. fra BH strop til BH strop. Dette er et rat “in your face” smykke der siger at der er en rød bølgestreg under den ordblinde fordi de er ”forkerte” i samfundet.

Valg af design

Jeg valgte det første design, da det var det der passet bedst til opgaveformuleringen og ikke tog så lang tid så jeg ville kunne afprøve en masse ting der ikke behøvet at ende med at blive inkorporeret i smykket.

Afprøvning

Jeg afprøvet en masse teknikker, jeg ikke tænkte skulle bruge i mit smykke. Jeg prøvet først at bøje et stykke kobber. Jeg kunne ikke bøje den så skrapt som jeg gerne ville have bogen til at være så jeg lod vær med at bøje mit smykke. I introduktionen til kobber fik vi at viden at vi havde muglighed for at nitte flere lag af kobber eller plexiglas sammen med en kobber tråd. Da jeg fik det at vide, ville jeg gerne give min smykke mere dybte ved at nitte flere lag på, så vært lag ville være en side på bogen. Desværre var det ikke muligt at nitte, da vi ikke hade en tråd i en tyk nok til at nitte så jeg valgte at holde mig til det simple design.

Jeg afprøvet også en masse teknikker for at se om jeg skulle havde en overflade behandling på smykket, men valgt ikke at bruge dem. Derudover afprøvet jeg at bore et hul, ved at lave et lille for-mærke og derefter borer det på søjleboremaskinen.

Fremstilling

Materialer:

 • Kobber tråd (6mm)
 • Kobber plade (6mm)
 • Lædersnor

Værktøj:

 • Savbræt og skruetvinge
 • Guldsmedesav med klinge
 • Nålefil
 • Plasthammer
 • Søjleboremaskine
 • Metalbor
 • Rundtang
 • Fladtang

Først og fremmest jeg satte jeg savbrættet og skruetvingen op på et højt bord i en nogenlunde rigtig højte. Derefter savet jeg det store stykke kobber ned i en mindre strøelse der passer til smykket, så det er letter at håndterer. Derefter tog jeg mit mønster jeg hade printet ud og limet det på det blå film der dækket kobberen. Da limen havde tørret savet jeg smykket ud efter linjen.

Efter vedhænget er savet ud skal alle siderne files med en nålefil til metal. For at lave hullerne i hjørnerne slog jeg et lille mærke i hjørnet før jeg brugte søjleboremaskinen til at lave hullet. Da begge huller var boret filet jeg resterne af metallet om hjørnet af. På grund af at jeg have markeret og boret i metallet bøjet mine hjørnerne, så jeg brugte plasthammeren til at gøre vedhænget fladt igen, uden at lave mærker.

Da jeg havde mit ved hæng lavet jeg en lædersnor til halskæde ved at bruge knobet i videoen neden under. For at sætte vedhænget fast i lavet jeg to ringe i kobber tråd ved hjælp af en rundtang. Derefter satte jeg snoren og ved hænget på ringene og lukket dem med en fladtang.

Det færdige produkt

Evaluering

Overordnet set er det et okay smykke. Jeg syndes ikke det er særligt smukt eller brugbart, men det ligner det jeg nogenlunde havde forstillet mig. Jeg føler at jeg ville kunne undervise mine elver i at bruge kobber og plexiglas, hvilket jeg syndes er det vigtigste ved denne opgave.

Hvis jeg havde fået introduktionen til de forskellige teknikker der var mulighed for at bruge inden jeg gik i gang med idegenerering, ville jeg kunne havde været mere kreativ. Jeg havde lagt flere ideer, da jeg havde set teknikkerne og tænkte at jeg ville kunne finde ud af det. Det er vigtigt at huske at det kan være en ide at introduktioner eleverne til noget nyt før de skal lave deres eget projekt, lidt ligesom tv-programmet “Made in Denmark”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *