Tæppe

Opgave

Opgavebeskrivelsen lød:

“Strik en varmer”

En varmer kan forstås som en tehætte, æggevarmer, hue eller lignende. Lav selv mønsteret og lave meget gerne en strikkefasthedsprøve.

Idegenerering

Jeg ville meget gerne strikke noget praktisk, som jeg rent faktisk vil kunne få brug for. Først tænkte jeg at jeg gerne ville lave en ørevarmer, da det ville give mig muglighed for at strikke rip for første gang og rip er oplagt at lave en strikkefasthedsprøve på. Jeg kom fra ideen, med ørevarmeren, da jeg ville skulle ud og købe materialerne og jeg syndes ikke en ørevarmer er det værd.

Lige siden december sidste år har jeg gerne ville afprøve armstrik og var så heldig at få materialerne til at lave et tæppe i julegave. Derfor har jeg valgt at lave en Ditte varmer. I denne opgave vil jeg så derfor ikke lave en strikkefasthedsprøve, da jeg skal bruge alle materialerne til at lave tæppet. Der udover er mønsteret også meget simpelt ad det er fladstrik, men jeg vil heller fokusere mine evner på selvstudier i de hårde materialer, da jeg ikke har de nødvendige evner til at kunne undervise i træ og føler mig sikker nok i strik.

Fremstilling

Materialer:

  • 4 nøgler af ren ny uld af 400 gram på ca 40 m.
  • Evt. uldvask eller babyshampoo

Værktøjer:

  • Filtnåle
  • Håndklæde

Strik med hænderne

Når du strikker med hænderne gør garnet det samme, som hvis du havde pinde. Forskellen er hvordan du laver ret og vrang med hænderne og at du ikke vender strikketøjet når du har strikket en “pind”.

På videoen neden under kan du se hvordan man slår masker på armen. Jeg brugte ca. 3 meters ende og slå 23 masker op. Som ses på billedet ovenover gik mine masker kun og til midten af min forarm. Dernæst viser videoen hvordan man stikker ret frem og tilbage uden at vende. Jeg strikke 32 rækker og afsluttet som normalt og ikke som vist i videoen.

Filt enderne ind

For at lave en flot ende på strikketøjet tog jeg enden og løsnet fibrene og førte enden ind under den første række. Derefter nålefiltet jeg forsigtigt enden ind ligesom videoen neden under viser (3:45 min inden).

Da jeg har brugt 4 nøgler garn filtet jeg også enderne på garnnøglerne inden i tæppet. Jeg vil anbefale at filte enderne sammen på garnnøglerne inden du begynder at strikke, men det kan også lade sig gøre efter følgende, som jeg gjorde.

Filt tæppet med vand

Da tæppet var færdig strikket fældet det ret meget. For minimer uldet der røg af valgte jeg at vandfilte tæppet i mit badekar. For at vandfilte dit tæppe skal du lægge et håndklæde i bunden af dit badekar eller i en stor balje. Fylde koldt/luntet vand oven på. Blad gerne vandet med lidt (1 -1½ spk) uldvask eller babyshampoo og gnub let tæppet med i håndklædet. Sørg for at gnub hele tæppet lige meget og gerne på begge sider.

Lad tæppet tørre

Når hele tæppet er filtet skal du have så meget vand ud, du kan. Lad vær med at vride tæppet, men tryk og “mælk” det gerne. Når du har fået så meget vand ud som muligt skal du lade dit tæppe tørre fladt.

Giv fylde tilbage

Når tæppet har tørret ligger fibrene i garnet helt tæt, ikke fordi de er filtet sammen, men fordi trykket fra vandet har lagt dem ved siden af hinanden. For at give tæppe noget mere fylde kan du let træte fibrene fra hinanden. Dette kan tage noget tid, da du skal følge garnet hele vejen rundt, men jeg syndes resultatet er det vær.

Evaluering

Og så har du dit fine armstrikket uld tæppe.

Hvis jeg skulle lave dette tæppe igen er der nogle ting jeg ville gøre anderledes. En af de ting jeg vil gøre er som sagt nålefilte enderne på garn nøglerne sammen, inden jeg begynde at strikke.

En anden ting jeg også ville gøre inden jeg begynder at strikke er at forfilte garnet ligesom videoen neden under. Jeg i min reassurere havde jeg fundet flere videoer, der sagde at det ikke var nødvendigt forfilte eftersom garnet finter når man strikker, men mit tæppet filteret ikke nok og derfor vandfilteret jeg det.

Jeg kan rigtig godt lige at armstrikke og syndes det er rigtig sjovt og pædagogisk, da det er meget synligt hvad garnet gør, og det er jo det vigtigste, når det kommer til strik hvad end det er normal strik, fingerstrik, knagestrik eller armstrik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *