Tallerken

Opgave

Opgavebeskrivelsen lød:

“Du skal med baggrund i analyse af en genstand skabe eller redesigne et produkt. Du kan tage afsæt i genstandens materialebrug, teknik, udtryk og funktion.”

I din process skal du:

  • Skrive ca 1 sides tekst om genstandens udtryk, materiale, teknik og fremstilling
  • Lave et moodboard som viser, hvad du er optaget af.
  • Find ud af, hvad du vil lade dig inspirere af og eksperimentere med i dit eget designprojekt
  • Lav afprøvninger og eksperimenter
  • Produktfremstilling

Genstandsanalyse

Jeg har taget udgangspunkt i Minna Kragelunds genstandsanalyse, som hun skriver om i bogen Tingenes fortællinger – om at lære det gode liv i Kapitel 6: Ideologiske genstande.

Genstanden jeg har valgt at analysere er en musselmalet paptallerken.

Genstanden som objekt:

Dette er en paptallerken der er malet med koneblåt musselmalet motiv. Den er blevet produceret i 1976. Paptallerken er lavet af pap og er i en rund form på 22 cm. i diameter med en forhøjet kant. Overfladen er let ru og den vejer ca. 15g.  

Paptallerken er håndmalet med kongeblå vandfarve i et flot musselmalet motiv. Motivet er sammensat af potentil blomster, små blade og tynde streger. På bagsiden står der:

”Få et kunstværk for en ”tier”. Derved støttes vor kamp mod lavtlønsproblemet på Den kgl. Porcelænsfabrik.”

Funktionen med genstanden er udsmykning ligesom en platte og ikke som engangsservise som normalt er formålet med en paptallerken. Der har også været et økonomisk formål for at støtte til de kongelige porcelænsmaler.

Genstanden som subjekt:

Paptallerken er som sagt lavet af pap. Det er højes sandsynligt noget bleget papir der er blevet trykket med damp til den runde form med den forhøjet kant. Der er muligvis også noget andet materiale i blandet med pappen så paptallerken er mere modstandsdygtigt mod mad. Selve paptallerkenen er nok produceret på en fabrik, men maskiner og samlebånd, så der har lige nært op denne paptallerken ikke et særligt forhold til det menneske der har arbejdet med den på fribrikken, dog har den en betydning for maleren.

Det er tydeligt at se at det er en erfaren hånd der har malet paptallerken. Selv om det er en erfaren hånd der har malet dette velkende mønster mange gange, er dette ikke et typisk materiale. Maleren har malet den under den 13 uger lange strejke i 1976, hvor de kongelige porcelænsmaler strækkende for lige løn og der er blevet produceret rigtig mange af disse paptallerkner både i designet Musselmalet og Blå Blomst.  

Genstanden som handling:

Paptallerken er som sagt produceret under en strejke. De kongelige porcelænsmaler var ufaglærte kvinder der fik 5kr minder i løn ind de ufaglærte mænd, hvilket svare til ca. 22 kr. i dag. Kvinderne valget at strejke for deres lige løn og solgt paptallerknerne for 10 kr. for at støtte denne meget lange og håre strejke. Der med er denne paptallerken ikke bare engangsservise eller pynt til væggen, men også et symbol på kvindernes kamp for lige løn. Der findes stadig mange af disse paptallerkener og bliver solgt på auktioner i ny og næ til en 80-100kr per stk.  

Idegenerering

Der var mange forskellige ideer i forhold til at genskabe eller redesigne denne pap tallerkenen. Først og fremmes tænke jeg at jeg gerne ville bruge paptallerkner som materiale, men havde svært ved at se hvordan jeg ville kunne lave det til en brugbar brugsgenstand. Dernæst overvejet at bruge de moderne bambus engangstallerkner til at lave en lampe skærm, gerne med et motiv der mindet lidt om det musselmalet, men valgte ikke denne ide, da jeg ikke har brug for en lappeskærm.

Jeg ende ud med at ville lave en keramik tallerkenen, hvor jeg fremhævet en symbolske kvindekampen i paptallerken. Da jeg havde valgt denne muglighed lavede jeg et moodboard, som kan ses neden under.

Moodboard

Mit moodboard er en kombination af det klassiske musselmalet motiv og mega mussel i en rød farve for at fremhæve kvindekampen. Der ud over har jeg også tilføjet et billede af min mors kvinde symbol pin, hun har købt på ca. samme tidspunkt som paptallerken er produceret.

Designet

Designet er i virkeligheder inspireret af mega mussel som er et nyere design ind det musselmalet motiv på paptallerken. Jeg har valgt at tilføje små kvinde tegn i stædent for blade der kommer ud af blomsten for at fremhæve kvindekamp symbolikken. Mit design kan ses på billede neden under, men da jeg valgte en mindre tallerken, da jeg skulle til at male ændrer jeg i mønsters.

Fremstilling

Materialer:

  • Keramik
  • Keramik maling

Maling

Da moodboard og designet var lavet gik Sophie, Lea og jeg på cafeen Creative Space, hvor man kan male på keramik.

For at få størrelses forholdet og designet rigtigt, valgte jeg først at tegne mit mønster på tallerken med en blød blyant. Jeg tagnet først den ene del og malet den og derefter tegnet og malet den anden del. Det gjorde jeg mest for at vurderet tiden og og “vægten” af designet.

Designet er meget spinkelt og derfor valgte jeg at bruge en lille tyl, der minder lidt om en lille sprøjte pose. Jeg malet fra mitten af tallerken og ud til kanten til blomsten og der efter den anden del. Jeg valgte at starte med midten for at undgå at ligge min hånd i malingen og ødelægge designet.

Glasering og branding

Da tallerken var færdig malet, lod jeg Creative Space glaser tallerken med en blank gennemsigtig glasur og derefter brandes tallerken og hentes i butikken.

Det færdige produkt

Evaluering

Jeg er overordnet ret tilfreds med produktet. Der hvor jeg kunne forbedre mig er de ujævne streger, som jeg vil kunne forbedre ved at få et beder hånde lag og evt. at tegne stregerne den anden retning for det lader til at jeg har haft en mere rolig hånd i slutningen at stregerne. Derudover ville jeg gerne havde valgt en anden farve der var lidt mere rød, og søger for at blomsten var fyldt helt ud med farve.

Hvis jeg skulle havde forbedret min process ville jeg skulle havde tegnet nogle flere designes før jeg låste mig fast. Dette er en general ting jeg bør blive bedre til. Det ville også havde været ideelt at havde afprøvet forskellige farver og teknikker før jeg havde lavet selve produktet, men det var der ikke muglighed for i denne omgang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *