Broderi

For at lave et broderi skal du bruge:

 • Garn eller broderigarn i mange farver
 • Synål
 • Bomuldsstof
 • Evt. stofkridt

Opgave

Denne opgave var stillet af Bolette der er underviser på håndværk og design på Københavns professionshøjskole. Opgaven lød:

Brug tid på at registrere oplevelse af et sted i naturen. Lav konturtegninger af objekter, lav farveregistreringer og tegn spor af kroppens bevægelse. Udform dernæst i broderi en skitse af dine sanseoplevelser. Du skal overveje brug af sting og variationer af disse. Stikkesting, bagsting, nedlagt syning og evt kontursting. Find videoer på YouTube, som viser stingene.

Ideudvikling

For at få inspiration til mit motiv gik jeg ud i min dejlige have og begynde at tegne de planter der var omkring mig. Jeg prøvet at kigge på den rigtige farve planterne havde og ikke de farver jeg gik ud fra. et eksempel på dette kan ses på min skitse af træstammen, jeg normalt vil sige var brun, men den havde i virkeligheden en del gråtoner i sig. Neden under kan ses nogle af de skitser jeg tegnet.

I sidste ende valget jeg et mønster der er meget traditionelt, men som jeg bedst kunne lide og som legede med flest teksturer, der ville være spændene at udtrykke i forskellige sting.

Mønster og teknik

For at få inspiration til forskellige sting jeg kunne bruge til at ud trykke de forskelige teksture i naturen brugte jeg denne engelsk video til at lærer de forskellige sting.

Da det er på engelsk har jeg fundet de fleste danske navne på stingene, som kan ses her:

 • Running stitch = Forsting eller risting
 • Backstitch = Stikkesitng eller bagsting
 • Split stich =
 • Stem stitch = Kontursting
 • French knot=Fransk knude eller spiralknude
 • Chaine stitch= Kædesting
 • Feather stitch= Grensting
 • Satin stitch=
 • Lazy daisy=
 • Seed stitch=

Efter at havde set videoen i gennem et par gange og prøvet teknikkerne, valget jeg at sige at de mørke grønne stilke skulle være kontursting fordi stilkende vikler sig rundt og det snoet look giver det noget fylde og organisk. Den lysegrønne del af tegningen skulle være kædesting, da den runde form  passer godt til bladende og fylden i busken. Efter jeg havde lavet kædestigende valget jeg at lage bagsting rund i kanten af busken for at give den et mere samlet look. Jeg valget at de lilla blomster skuldes laves med lasy dasiy teknikken og til sidst vil jeg lave en lille fransk knude i miden af alle blomsterne for at få blomsterne til at blive fremhævet.

Jeg klippet et stykke stof der ca. var 20cm x 20cm og strøg det inden jeg gik i gang med at brodere.

Kontursting til stilken af blomsten

Jeg havde desværre ikke en broderiring, men det vil være oplagt til denne form for brodering, da det er nemmer at arbejde med og søger for at stingene for den samme størrelse.

For at have et overordnet overblik over, hvor jeg skulle brodere valget jeg at tegne stilken op med et grønt stofkridt. Dernæst tog jeg mit mørke grønne garn og splittet det over så der kun var 2 tråde i  og ikke 4 som oprindeligt. Imens jeg broderet valgte jeg at udelukke nogle af de streger jeg havde tegnet og tilføje nogle andre, da det føltes mere naturligt.

Kædesting til bladende

For at lave bladende valget jeg at bruge kædesting og tegne den nogenlunde form med det grønne stofkridt. Alle kædestingene går fra midten og følger stilkende.

Bagsting til kanten af bladende

For at få busken til at have en samlet form valgte jeg at tilføje en kant rund, så busken ikke så ligeså ufærdig ud.

 

Lasy daisy til blomsterne

For at lave de fine lilla blomster på busken valgte jeg at lave dem med en garn med 4 snore i og bruge teknikken lasy dasiy fra den ovenstående video. Jeg burde måske have lavet blomsterne ved at lave bladene med bagsting rundt i kanten og så fyldt det ud med satin stitch, for et glatter look, men jeg valgt den hurtige vej, men udforder mig selv med en ny teknik.

Placeringen af blomsterne er for enden af hver stilk, der efter så jeg på, hvor busken så tom ud og broderet en blomst der.

Fransk knude til knoppen

Til sidst tilføjet jeg en lille fransk knude, med 3 snoringer, til hver blomst for at skabe en fin lille detalje og fremhæve blomsterne.

Det “færdige” produkt

Det færdige produkt kan bruges til udsmykning på mange ting så som puder, penalhuse, tasker og mange andre ting .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *