Forklæde

For at lave et forklæde skal du bruge:

 • Stof (Evt. to farver)
 • Tråd i passende farve til stoffet
 • Symaskine
 • Strygejern
 • Knappenåle
 • Sømometer
 • Synål
 • Stofkridt
 • Målebånd
 • Vinkelmåler

Zik zak og vask stoffet

Før du begynder at arbejde med stoffet skal vi sørge for at det har krympet det den skal, så du skal zik zakke rund i kanten, så det ikke trævler, og vaske det i en vaskemaskine efter vaskevejledningen.

Mønsteret

Dette mønster plejer jeg at tegne direkte på stoffet, men det kan gøres på mønsterpapir først. Mønstret er udregnet til en small/medium og vil  nemt kunnes tilrettes til en mindre størrelse. Nedenunder på billede, kan målene ses til de forskellige dele tegnet i hånden.

Skørt

 • Stor cirkel 70 cm
 • Lille cirkel 13 cm
 • Lang side 1 cm

Strop

 • Længde 65 cm
 • Bredde 10 cm
 • Vinkel til at sy i hånden 130° grader

Bindebånd x 2

 • Toplængde 141 cm
 • Bundlængde 131 cm
 • Bredde 5 cm
 • Vinkel i toppen 50° grader
 • Vinkel i bunden 130° grader

Forstykke

 • Toplængde 32 cm
 • Bundlængde 23 cm
 • Usynlig højde 22 cm i midten
 • Vinkel 2 cm fra toppen 165° grader

Vask og klip stoffet

Zik zak dit stof før du klipper det og vask det efter vaske vejledningen. Før du klippper stoffet kan du se vejledningerne nedenunder på at tilpasse mønstret til din strøelse

Skørtet

Målende på skørtet er baseret på en skørt der går ned under knæene. Skørtet er en halvcirkel med en cm ekstra tilføjet på den lange led, derudover skal der også være 1 eller 2 cm sømrum.  For at lave cirklen skal man lave finde midten en cirkel med et målebånd som om det var en passer. I mit tilfælde har den store cirkel en radius på 70 cm, husk 1 eller 2 cm sømrum. For at finde den lille cirkel har jeg brugt formlen: Radius = omkreds/(2xpi), hvilket i mit tilfælde blev 13 cm, her skal man også huske et sømrun hvilket vil sige at halvcirklen skal være 12 cm. Hvis det er muligt at have 2 cm sømrum vil jeg anbefale det i ydercirklen og den lange side, men det er også fint med 1 cm.

 

Bindebånd

Mit bindebånd er 141 cm hvilket var længden af mit stof.  For at måle om det er nok kan du tage et stykke stof i den rigtige længde og bredde og prøve at binde det om dig før du syr det på dit forklæde. Jeg har valg at have en lille 50 graders vinkel på mit for en lille detalje, men dette kan også droppes. Du skal klippe 2 identiske bånd ud, så det vil være en god ide af folde stoffet og klippe dem sammen.

Stroppen

Tag et måle bånd over dine skulder og se hvor lang du gerne vil have stroppen. lav den heller lidt lang end lidt for kort, du kan altid klippe lidt af den. Bredden er på 10 cm så når vi folder den er den 5 cm og husk 1 cm sømrum.

Forstykke

Du kan klippe forstykket ud efter de mål jeg har angivet under mønstret, men det kan være en fordel at klippe en firkant på 40×30 så du kan lege med formen og finde den der passer til dig. Der bør være 2 cm sømrum for oven og på siderne, men i bunden bør der kun være 1 cm sømrum.

Zik zak alt stoffet

Når du har klippet delene ud skal du zik zak dem alle rund i kanten. Jeg kan godt lide at zik zakke alt mit stof, men det er kun obligatorisk på de stykker stof der har synlige kanter. Det vil sige, at det ikke er nødvendigt at zik zakke kanten på de to stykker af bindebåndene og stroppen.

Fold kanterne ind og sy

Fold kanten ind på en store cirkel på skørtet. I mit tilfælde er det 1 cm.  Sæt knappenåle i med en 5-7 cm i mellem og sy rundt i kanten på midten af oplægget.

Fold kanten ind på den lange side på skørtet (den lille cirkel skal ikke lægges op), og sy i kanten på midten af oplægget.

Fold kanterne ind på forstykket. Her er der 2 cm sømrum på alle sider på nær i bunden af forstykket. Brug en vinkelmåler til den 165° graders vinkel 2 cm fra toppen. Sy først siderne og dernæst toppen (bunden skal ikke lægges op).

Sy forklædet sammen

Find midten af bindebåndende og den lille cirkel ved at folde dem og marker midten med en knappenål. Sæt nu de to bindebånd på hver side af skørtet som vist på billede neden under. Lig knappenålene over hinanden og sæt de tre stykker stof sammen med knappenåle. Sæt også de to bindebånd sammen så de ligger over hinanden. Sørg for at vinklen på spidsen af bindebåndes passer sammen. Sy halvdelen af bredden og hele længden over skørtet og ned på den anden side af  halvdelen af bredden.

Find midten af bunden på forstykket ved at folde stoffet og sæt en knappenål i. Gør det samme på den forreste bindebånd, der nu er syet fast på skørtet, lad kanterne følges og fastgør i det forreste bindebånd med knappenåle.  Sy forstykket fast i lænden af forstykket.

Når forstykket er syet på, skal bindebåndene sys. For at sy resten af bindebåndene skal skørtet foldes væk fra bindebåndet som vist på billerne nedenunder. Sæt knappenåle i de to dele af bindebåndene så de ligger over hinanden. Sy fra midten af bredden på bindebåndet ind til forstykket og stop før du syr  ind i forstykket. Dette gøres også fra den anden ende af bindebåndet så der er et hul på bagsiden af forstykket.

 

Vend bindebåndet og sy i hånden

Stryg  kanterne på bindebåndet så det er nemt at vende. Vend begge dele af bindebåndet fra hullet bag forstykket og stryg det hele igen. Sy i hånden bagsiden af bindebånd fast på bagsiden af forstykket, så der ikke længer er et hul i bindebåndet.

Sy stroppen

Fold stroppen over på bredden (så den er 5cmx65cm plus sømrum). Sæt knappenåle  i på hele længden og sy den langs længden. Stryg kanterne så det er det vil være letter at vende.  Tag din  vinkelmåler og tegn 130° graders vinklen ind på vrangsiden af stroppen i begge ender. Sy den ene ende på symaskinen og klip det overskydende stof af ½cm fra  syningen. Klip også langs den anden endes vinkel og vend stroppen. Stryg stroppen  og fold den åbne ende ind så den holder vinklen og man ikke kan se enden af stoffet. Fast gør med knappenåle og sy i hånden.

Sy knaphuller og knapper

For at sy knaphullerne i  brugte jeg min symaskine PAFAFF ambition 1.0 der har en symaskine fod 5B der kan sy perfekte knaphuller, efter knappens strøelse, nedenunder er den vejledning jeg brugte. Jeg satte knappe hullet 1 cm over spidsen af min strop, men prøv at se hvad der passer til dig ved at tage forklædet på og få en til at sætte nogle knappenåle i der hvor stroppen passer bedst.

Selve knappen syede jeg i, i hånden. Jeg satte den midt på mit overlap med stroppen hvilket vil sige 2,5 cm inde og 2,5 cm nede. Dette gjorde jeg naturligvis i begge sider. Dernæst skal du knappe stroppen på, og nyde dit færdige arbejde. Når du bruger forklædet kan du bruge det med forstykket oppe eller med stroppen knappet af og forstykket gemt på bagsiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *