Lysestage

Materialer og værktøj:

  • Finer 6 mm.
  • Lasercutter
  • Grafisk program (evt. Inkscape)

Design af lysestage

Jeg ville rigtig gerne lave noget let, da dette var første gang jeg arbejdede med lasercut og grafisk design.

Først og fremmest downloadet jeg SVG filen af Jane Austens silhuet fra Wikipedia og åbnet den i Inkscape. I Inkscape lavede jeg derefter en oval om silhuetten så den passet. Dernæst dubleret jeg ovalen og forstørret den ved at holde Ctrl nede og trække i et af hjørnerne. Når man holder Ctrl nede kan formen ikke blive skævvridet.

Når ovalen er lavet skal den store oval skærers over i bunden. Jeg gjorde det ved at lave en kasse hvor jeg syndes den skulle skærers over og bruge Forskel knappen under Sti. Når du har den overskåret form duplikere du den og ligger den vedsiden af, og der har du din bund. Gør alle disse streger helt røde, ved at markere alle og vælde farven #FF0000FF. Du kan evt. Indgraver dit navn eller inskription i bunden ved at bruge tekst værktøjet (Husk at bruge den sorte farve #000000FF).

Når du har formen skal du klippe stregerne over hvor silhuetten og den lille oval overlapper. Det gør du ved at klikke på Redigér stier med knudepunkter og Bryd sti ved markerede knudepunkt. Det kan være at du skal bruge Indsæt nye knudepunkter i markerede linjestykker for at formen ikke bliver skævvridet.

Når du har slettet de overlappende streger burde dit projet se nogle lunde sådan ud. Min lysestager er ca 9,5 cm i brænden og 10 cm i højden, så hvis din er meget større eller minder kan du markere det hele og holde Crtl nede imens du rykker på en af pilende i hjørnet.

Printningen af lysestagen

Når filen er færdig sendes den til computeren. På computeren åbnes filen i Coreldraw og de røde stregerne indstilles til Hair width. Derefter skal filen sendes til printeren. Nedenunder kan du se en video om hvordan man bruger lasercutteren, Hvis der er anden forvirring ved brug af lasercut kan du også se på min introduktion til lasercuting her.

Samle lysestagen

Når maskinen har skåret delende ud skal de sættes sammen. Jeg skar en lille klods ud af noget fyre træ, men du kan også bruge en gammel tøj klips eller en lille plade af samme materiale som resten af lysestagen. Brug noget trælim til at lime klodsen på den lige ende af bunden så den ligger langs kanten. Når limen er tørret limes delen med silhuetten på. Når limen er tør er lysestegen færdig og du kan sætte et stearinlys på bunden bag silhuetten.

Det færdige produkt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *