Penalhus

Penalhus

For at lave et penalhus skal du bruge:

 • Stof (alt efter den ønsket størrelse)
 • Tråd i samme farve som stoffet
 • Symaskine
 • Knappenål
 • Mønsterpapir
 • Strygejern
 • Sømometer
 • Synål
 • Stofkridt
 • Blyant
 • Lineal

Mønsteret

For at udregner mønstret skal du  bruge højden, længden og bredden på det ønsket  penalhus. Mit penalhus  er 6 cm i højden, 25 cm i længden og 4 cm i bredden. For at penalhuset har lige kanter skal vi finde den rigtige vinkel. Det gør vi ved først at tegne længden øverst på mønsterpapiret, dernæst tegner vi  højden ned i en 90 graders vinkle i hver ende af den øverste streg. I forlængelse af højdestregen tegner vi en halvdelen af bredden, i mit tilfælde  bliver dette 2 cm.  Dernæst tegner vi halvdelen af bredden ud fra bunden af højdestrengen. Nu tager vi linealen og bruger hjørnet af højdestregen og længdestegen og enden af den anden breddestreg til at føre en streg ned til bunden af mønstret (ved bunden af den første breddestreg). Dette gøres på begge sider af længdestregen. Tilsidst skal bundstregen af mønsteret tegnes ind og mønstret skal klippes ud.

Udklipning af stof og zik zak

Lig stoffet dobbelt og fastgør mønstret med knappenåle. Brug sømometer til at tegne et sømrun på 1 cm og klip stoffet ud så du har 4 stykker trapezformet stof. Dernæst kan man zik zake stoffet så det holder ekstra godt.

Sy lynlås

For at tilføje lynlåsen til penalhuset skal man tage 2 af de trapezformet stykker stof og lægge om lynlåsen, så den ligger i midten. Det er vigtigt, at du husker at vende vrangen ud af så ret ligger ind mod lynlåsen. Fastgør stoffet så det flugter med lynlåsens kant og sy langs lynlåsen (Husk at bruge lynlås indstillingerne på din symaskine). Når du har syet den ene side af lynlåsen folder du de to stykker stof der sidder på lynlåsen tilbage så der er plads til sy de to tilbageblivende trapezformede stykker på den anden side.

Sy sommerfuglen

Fold penalhuset ud så den er formet som en sommerfugl som vist på billedet neden under. Lyn lynlåsen op halvdelen af vejen så du kan vende penalhuset senere.

Sæt knappenåle rundt i kanten og husk at lade ca 10 cm i inderposen være  åben så du kan vende posen (inderposen er den side hvor der ikke er et håndtag på lynlåsen).  Sy rund i kanten med 1 cm sømrum

Sy hjørnerne

For at få den brede vi gerne vil have skal vi  først stryge hjørnerne, så sømmen ligger oven på hinanden. Jeg foretrækker at sætte en knappenål igennem syningen så jeg er sikker på den ligger rigtigt. Det kan være nemmere at stryge penalhuset hvis du åbner lynlåsen inden i posen.

Når hjørnerne er strøget, skal vi måle vores brede. Den finder vi ved at måle en 90 grader ud fra sømmen, så der er 2 cm ud til kanten af stoffet og 4 cm over hele bredden.

  

Når hjørnerne er syet klippes de af ca. en halv cm fra sømmen og kanterne zik zakkes.

  

Vend penalhuset rundt og færdiggør

Stryg kanterne på penalhuset og vend det om (husk at kom godt ud i kanterne når du vender). Sy hullet, du har vendt penalhuset igennem, sammen i hånden.

Når hullet er syet sammen foldes inderposen ned i yderposen og lynlåsen lukkes og så har du et færdigt penalhus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *