Upcycle: Skammel

Materialer:

 • Sandpapir (80)
 • Skruetrækker, knibtang eller lingende til fjernelse af søm
 • Evt. trælim
 • Hvid træmaling
 • Pladevat
 • Liggeunderlag
 • Stof
 • Symaskine
 • strygejern
 • Hæftepistol
 • Tekstillim

Design

Her er det to af de designe jeg lave et moodboad til for at finde ud af, hvilket udtryk jeg gerne vil have stolen til at have. (Jeg kan desværre ikke ligge mine moodboads op på denne hjemmeside, da jeg ikke har rettighederne til nogle af billederne). Billedet af det Danish mid century mordern design er det første billede jeg hat af skamlen, da jeg mistet mit “før billede”, da min computer gik ned i sommers.

Jeg valgte at lave det design jeg kalder Swedish Cottage. Grunden til at jeg valged lige netop det design var et jeg vil kunne bruge flere nye teknikker og den vil passe til mit sommerhus i Sverige, som nogle af billederne nedenunder viser.

Klargørelse

Projektet startede, da jeg gik forbi denne gamle skamle der var sat ud til storskrald. Først og fremmest havde skamlen brug for en god omgang med noget sæbevand for at fjerne det værste spindelvæv og snavs.

Dernæst brugte jeg en skruetrækker og en knibetang til at fjerne sømmende som stoffet sad fast med. Det var tydeligvis ikke den originale polstring på stolen, da det stoppet før stolebenende og det var en del andre huller fra endnu ældre polstringer. Den polstring jeg fjernet var dog stadig meget gammel. Som kan ses neden under var der et lag filt og under det hø i polstringerne. Jeg fjernet det hele så det kun var den røde kan i siden af skamlen der var tilbage for at beskytte den nye polstring for hjørnerne.

Skamelbenende var lakeret, så for at få den hvide træmaling til at sidde fast blev jeg nødt til at fjerne det ved bruge af sandpapir.

Skamlen var løs i nogle af samlingerne og derfor bruget jeg noget trælim til at lime ved samlingerne. For at limen tørret ordenligt satte jeg et reb tæt omkring skamlen for at holde den sammen i den ønsket form.

Maling

Efter at havde klargjort skamlen, gav jeg den en omgang med hvid træmaling. Da vejret var godt og jeg gerne vil have et distressed look gav jeg stolen kun ét tykt lag maling og lod det tørre i et nogle timer i skyggen for at malingen ikke flækket.

Efter malingen var tørret helt, brugte jeg en klos med sandpapir for at give skamlen dette distressed look. Der er mange måder man kan lave dette look, men jeg valgte at tage den letteste vej ved at bruge sandpapir på hjørner og kanter (der hvor skamlen normalt vil blive slidt).

For at skamlen vil holde på malingen lidt bedre, ville havde det være godt at bruge en top coat, men jeg havde desværre ikke noget.

Fyld

Da jeg fik skamlen var der hø som fyld til at sædet rat. Jeg eksperimenteret med forskellige kombinationer af lag og materialer, men jeg ende med en kombination af liggeunderlag, pladevat og skum, der gav den rigtig fasthed og blødhed.

For at få den rigtige form og strøelse af mine materialer lavet jeg først et mønster der passet overfladen af skamlen. Til det nederste lag valget jeg et gammel stykke liggeunderlag og lave et enkelt lag der passet ned imellem den røde (Ca. 1 cm minder ind mønstret). Dernæst lavet 7 lag af pladevat (det var så meget pladevat jeg havde tilbage) og tilsidst havde jeg også noget skum der havde været brugt til indpakning jeg sammensat så det passet i formen af skamlen.

Sy cover

For at lave coveret til polstringen brugte jeg samme mønster som jeg brugte til fyldet, men med et “sømrum” på 10 cm og klippet det ud. Selve kanten på skamlen er 7 cm, men jeg ville gerne have 1 cm til at fyldet kunne fylde og 2 cm til omryk, for at så en fin og ikke trevlet kant. Imens mønsteret var på stoffet markeret jeg også hjørnerne på mønstret (stolen).

Da stoffet var klippet ud, lage jeg det på skamlen uden fyld så de markeret hjørner på stoffet lå over skamlens hjørner. Dernæst satte jeg knappenåle i så det blev en nogle lunde 90 graders vinkel så det passet ned over hjørnet. Jeg tog der efter stoffet af stolen med knappenålene i og målte afstanden fra hjørnet af stoffet til knappenålen på hvert hjørne. Alle målene var omkring 6 cm. så jeg fjernet knappenåle og satte dem i præcist 6 cm fra hjørnerne.

Da hjørneren var målt op, syet jeg langs der hvor knappenålene havde været. Dernæst klippet jeg ca. 1 cm fra syningen hjørnet af og strøg hjørnerne så syningen åbnet sig.

Jeg valgte at zik zakke kanten rundt om polstringen for at holde hjørne åbne. Dette step er ikke nødvendigt da der er en indvendt søm, men jeg zik zakker heller en gang for meget ind en gang for lidt. Efter at havde zik zakket lavet jeg et omdej på 2 cm. og støj den så jeg fik en flot lige kant.

Polstringen af skamlen

Da det kom til polstringen lagde jeg pladevatten og skummet ned i polstringen og liggeunderlaget på skamlen og dernæst påførte polstringen. Dette gjorde jeg for at fyldet lå den rigtige vej. Da jeg tidligere havde prøvet at proppe polstringen på, men alt fyldet på skamlen blev det mast og drejet rundt så det ikke lå pænt.

For at holde polstringen på plads trak jeg først godt med i hjørnerne så kanten på stoffet flugter med kanten på skamlen og satte den fast med en hæftepistol. For at så en lige fordelt polstring startede jeg i hjørne 1 og dernæst hjørne 2 og så 3, 4, 5, og 6 som vist på billede ved siden af. Efter at hjørnerne var hæftet godt på plads hæftet jeg alle siderne på midten i samme rækkefølge og til sidst udfylde jeg der rasten af kanten så polstringen sad godt fast. For lid ekste sikkerhed gik jeg alle hæfteklammerne over med en hammer for at søger for de sag godt fast og ikke ravet ud.

Den sidste detalje

Da jeg gerne ville havde et bånd rundt om skamlen for at skjule hæfteklammerne, valgte at teste nogle af de forskellige typer lim jeg havde i huste, og heldigvis hade jeg også nogle stofrester jeg kunne teste det på. Jeg testet både Dana lims tekstillim og kontaktlim. Derudover havde jeg læst på en blog at Decoupagelim nogle gange fungeret godt, hvis projektet ikke skal kunne vaskes og samme blog forslog også Panokitt Quick Glue.

Både tekstillimen og quick gluen hold rigtig godt på stoffet dog kunne tekstillimen, der ikke er beregnet til satinbånd, ses igennem båndet. Jeg var rigtig overrasket over hvor godt quick gluen holde, men da den er meget dyr valgte en kombination af decoupagelim og quick glue. Decoupagelimen hold okay og gjorde båndet lidt stift, så det jeg gjorde var at sætte båndet fast med decoupagelim og lige efter at decoupagelimen begynde at holde tog jeg quick gluen i kanterne af åndet. Denne kombination fungeret rigtig godt til en stol der ikke skal vaskes.

For at få en pen samling af båndet startede jeg ca 3 cm før et hjørne med satinbåndet. Efter at havde linet båndet på alle siderne, (naturligvis med tid til at tørre på hver side) målte jeg ud hvor lagt der var til kanten og klippet båndet 2 cm fra det sted. Dernæst limet jeg de 2 cm. tilbage fast på båndet og tilsidt på skamlen så der kom en fin samling. Da limen havde fået lov til at tørre gik jeg kanterne igennem med quick gluen for at søger for at det hele sad fast som det skulle.

Det færdige produkt

Jeg er rigtig glad for der færdige produkt. Det er første gang jeg har lavet et upcycel projet og mit første forsøg i at polster noget som helst. Så jeg er ganske tilfreds med denne skamel og glæder mig til at se den i mit sommerhus i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *