Personlig vurdering

På denne side har jeg vurderet mine egne evner i forhold til forskellige håndværk og design discipliner. Jeg har vurderet mine evner på en skala fra 1-10, hvor 1 er novice, men afprøvet, 5 er det niveau jeg vil forvente eleverne i ca. 7. klasse har og 10 er erfaren. Mit mål på alle disciplinerne er min. 7, da det er lidt bedre ind eleverne.

Grunden at jeg laver denne refleksion er for at lave synlig læring for mig selv og få et overblik over, hvor jeg skal forbedre mig selv de næste par år for at blive en god håndværk og design lærer. Jeg har også lavet en vurdering om håndværket er noget jeg mener man bør kunne som håndværk og design lærer, da nogle af de ting jer gerne vil kunne ikke er meget nødvendige. Jeg agter at lave en lingende vurdering i staten af næste semester for at se, hvordan jeg har udviklet mig og endnu en refleksion før jeg skal til eksamen.

Den generelle tendens i disse refleksion er at jeg skal forbedre mig inden for metal og træ, derfor vil jeg ikke fokusere meget på de bløde materialer i undervisningen, men prøve at lave selvstudier i de hårde materialer og værktøjet der høre til, hvor jeg også mangler et fagsprog. Derfor har jeg valgt at lave en værktøjsordbog, hvor jeg afprøver nogle af de værktøjer jeg ikke kender så godt og skriver om dem og deres brug.

Træ

Save

Jeg kan godt save og nogle lunde lige. Jeg vil meget gerne øve mig, da jeg ikke syndes jeg er god nok til at hjælpe mine kommende elever og da det er en uundgåelig del af de træ i håndværk og design. Jeg vil også meget gerne have et bedre kendskab til forskellige save og deres brug, og tænker at lave et side om det i min værktøjsordbog.

Høvle

Som det er nu har jeg kun høvlet én gang. Så jeg ved ikke særlig meget om det ud over at man skal høvle med årende. Så her skal jeg virkelig blive bedre, da det er en vigtig del af træ arbejdet i håndværk og design.

Stemmejern

Jeg har kun brugt et stemmejern til at stemme tappen ud i en samling i træ. Så jeg er ikke vant til at bruge et stemmejern, dog syndes jeg det gik okay de par gange jeg har stemt ud. Jeg vil rigtig gerne arbejde mere med stemmejern og har et projekt på tegnebrættet, hvor jeg kan øve at bruge stemmejern.  

Snitte

Som spejder i over 15 år har jeg snittet lige siden jeg fik mit dolkebevis, da jeg var omkring 10 år. Det til trods er jeg ikke så god. Jeg kan sagtens lave en snobrødspind, men når det kommer til flot detalje arbejde er jeg ikke erfaren. Jeg vil meget gerne øve mig på at blive bedre og evt. lave en smørkniv eller ske, som kan være gode projekter for en klasse.

Et eksempel på mine snitte evner kan ses her.

Trædrejning

Når det kommer til trædrejning har jeg kun øvet mig en enkelt gang, men jeg har ikke lavet noget i trædrejning. Jeg syndes at det gik forholdsvis godt. Jeg vil rigtig gerne blive bedre til at dreje, men jeg tænker at det ikke er mange skoler der har trædrejebænke, så trædrejning vil mest være for min egen skyld. Vi har fået en introduktion til at lave rundstokke og ikke skåle, men jeg håber at få introduktion til at dreje skåle næste semester.

Træbøjning

Jeg har endnu ikke prøvet at bøje noget i træ, men det vil jeg rigtig gerne prøve, eftersom det vil være sjovt at lave med eleverne. Jeg tænker også det vil give en anden forståelse for træ ind den jeg normalt går med og det vil være sjovt at få et beder kendskab til materialet.

Metal

Stoltrådsvikling (Luffarslöjd)

Jeg har viklet nogle træer i stoltrådsvikling, da jeg var yngre, men er ikke særlig god. Jeg kan godt lave et lille træ, men skal øve mig på at lave træer, knager, skåle etc. da det er en oplagt muglighed for at lave noget i metal i de yngre klasser.

Metalstøbning

Jeg har ikke prøvet at støbe i metal før og tror ikke det minder meget om noget jeg kender, så jeg ved ikke hvor god jeg er til det. Jeg kan se at jeg i dette semester skal arbejde med metal og håber virkelig at det bliver metalstøbning, da jeg vil havde svært ved at lave det som selvstudier og jeg mangler virkelig nogle evner inden for metal.

Tekstil

Sy på maskine

Jeg har syet lige siden jeg fik mit symaskinekørekort i 2. klasse. Jeg vil sagtens kunne undervise en klasse i at sy på symaskine, hvor jeg følere at jeg kan det meste. Jeg ville kunne forbedre mine egne sy evner ved at sy mere tøj, men det vil mest være for min egen udviklings skyld.

Et eksempel på mine sy evner kan ses her.

Patchwork

Jeg har aldrig prøvet at lave noget i patchwork, da jeg ikke syndes det er særlig pænt. Jeg kan derfor ikke sige, hvor god jeg vil være til det men jeg vil forvente at jeg ville kunne lærer det ret hurtigt til et nogenlunde niveau. Jeg vil meget gerne prøve at lave noget i patchwork, da jeg syndes det er et oplagt klasseprojekt.

Sy i hånden

Jeg kan sy ganske fint i hånden, også så syningen ikke kan ses eller i filt så det danner et mønster.

Strikke

Jeg har kunnet strikke i mange år, men gør det ikke meget. Jeg syndes jeg kan nok til at undervise en klassen, men regner ikke med at undervise en hel klasse på samme tid. Inden for strik kan jeg: slå op, ret, vrang, tage ind, tage ud og strikke på strømpepinde. For at blive bedre ville jeg kunne øve mig på lave mønster, strikkefasthed og strømpepinde.

Et eksempel på mine strikke evner kan ses her.

Hækle

Jeg kan nok for at være en vejleder for de elever der ønsker at lære at hækle og vil ikke undervise en hel klasse i det. Inden for hækling kan jeg finde ud af lave luftmasker, kædemasker, fasmasker, magisk ring, halv stangmaske, stangmaske, tage ud, tage ind, hækle i bagerste maskeled og forreste maskeled. Hvis jeg skal blive bedre vil øve mig på granny squares.

Et eksempel på mine hækle evner kan ses her.

Broderi

Jeg kan godt brodere, men vil gerne forbedre mig på fransk broderi. Jeg vil føle mig komfortabel at undervise en klasse i dette, men der er plads til forbedring. Jeg kan lave korsting, kontursting, kædesting, bagsting, lasy daisy sting, og franske knuder. Der hvor jeg gerne vil forbedre mig er ensartethed i tråd fasthed, størrelsen i de franske sting og arbejde efter mønster inklusivt at overføre mønster.

Et eksempel på mine broderer evner kan ses her.

Andre materialer

Hjemmelavet papir

Da jeg gik i skole havde jeg en fantastisk lærer ved navn Stine der havde et papirværksted med nogle af eleverne. Jeg elskede at lave med papir med Stine og det vil jeg meget gerne videreføre til mine elever.  Dette er en færdighed der ikke er absolut nødvendig at have inde jeg bliver håndværk og design lærer, så det kan være at jeg gemmer denne færdighed til noget efteruddannelse eller et sommer kursus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *